Julen er neste over oss, og vi sliter alle med at det for mange FOLK i byen. Jeg sverger på at julerushet gjør meg enda mer misantropiske enn jeg allerede er. Derfor er det viktig å planlegge hva man skal kjøpe før man drar ut på ekspedisjon, og det kan være vanskelig nok.

Heldigvis har jeg noen forslag i kategorien harde pakker av litterær kvalitet:

1.      Kindle. Først på lista kommer det man gir til noen som har alt, bortsett fra et magisk lesebrett fra fremtiden med øyeblikkelig tilgang til en halv million bøker. Dette er muligens noe du alt burde ha handlet, for det tar litt tid å få en tilsendt. Likevel, jeg kan tenke meg få mer perfekte gaver til litteraturinteresserte.

2.      Årets Hugopris gikk til ikke kun en, men to verdige vinnere. Begge bøkene er flotte gaver til science fiction fans, og dessuten fascinerende nok til å besnære selv de mer skeptiske. The City and The City er nok muligens den best skrevne boka, og Mieville er uten tvil den mest erfarne forfatteren. Likevel er Bacigalupis Windup Girl mer gripende, og den jeg nok vil anbefale sterkest av de to.

3.      Oryx and Crake var den boken jeg leste i år som har preget meg mest. Dyster til det absurde, reflektert og lettere kvalmende, dette er en velskrevet bok som får deg til å tenke. Margaret Atwood er ikke mest kjent for sin science fiction, men det betyr ikke at hun ikke mestrer sjangeren til fingerspissene.

4.      For de unge av sinn ble  The Hunger Games serien avsluttet i år. Dødslekene, som første bok heter på norsk, er hakket over det meste såkalt ungdomslitteratur, uten å legge skjul på hvilken alder målgruppen er. I tillegg er hovedpersonen en komplisert ung kvinne vi ser litt for lite av i disse Twilight tider. For hver tenåringsjente som leser Hunger Games blir verden et litt bedre sted.

5.      På tegneseriefronten har det derimot vært stille i år. Valhall er ute med samleboks, men prisen er litt stiv. Jeg faller derfor tilbake på klassikerne jeg nylig har lest igjen. I kill giants er et dypdykk i virkelighetsflukt som bare et barn kan få til, mens Sorte Hull er en AIDS metafor som biter fra seg. For de mer tegnings- og fantasifrelste er Mouse Guard fortsatt en av mine favoritter, og for nettavhengige fotografientusiaster har A Softer World sluppet hele to samlehefter av topp kvalitet.

6.      Hvis du virkelig ikke kan gi bort bøker i år, så er kanskje tidenes beste science fiction film tingen? Blade Runner er faktisk basert på en bok, utrolig nok. En bok/film kombinasjon er en fin tematisk julegave, om ikke annet. Kan gjøre et tema av det og gi bort Kick-Ass og La den rette komme inn sammen med bøkene også.

Vel, det var årets tips. Ikke at det gjør selve handlingen lettere. Neste år skal jeg kjøpe alt på nett, jeg sverger.